Maak je hoofd leeg met GTD

maak je hoofd leeg met GTDJe kent het wel. Zodra je gaat ontspannen, komen vanuit je onderbewuste allerlei gedachten in je hoofd. Dingen die je wilt doen, mensen die je moet bellen. Je onderbewuste stuurt je leven door je aan dingen te herinneren die je niet mag vergeten. Je bewustzijn heeft geen ruimte vrij voor gedachten als je druk bent, maar zodra je je ontspant, is die ruimte er wel.
Getting Things Done

Helaas zorgen al die ingevingen ervoor dat je niet écht, intens tot rust kunt komen. Mindfulness leert je om gedachten los te laten en in het nu te blijven. Een andere manier om je hoofd leeg te maken lees je in het boek 'Getting Things Done' (GTD) van David Allen. Je ontspant je onbewuste door een systeem in te voeren waarmee je consequent al je binnenkomende taken, ideeën en dingen waar je op moet wachten (zogenaamde 'stuff') centraal verzamelt/opschrijft en volgens een vaste routine verwerkt.
Basisprincipe is dat wanneer je onderbewuste gelooft dat je een betrouwbaar systeem hebt om je leven te organiseren, het de strijd opgeeft. Je kunt eenvoudig een begin met het systeem maken met de volgende drie tips van Taco Oosterkamp:
  • Zorg ervoor dat je altijd notitiemateriaal in de buurt hebt en noteer opkomende gedachten. Stop de notities in een 'stuff'-bakje.
  • Wijs niet alleen op je werk, maar ook thuis een 'stuff'-bakje aan waarin je losse eindjes kunt verzamelen.
  • Maak een routine van het leeghalen en verwerken van je stuffbakje volgens de Getting Things Done principes.
Lees de complete tips in het artikel van Taco Oosterkamp 'Hoe je thuis minder aan je werk denkt!' of download gratis e-boeken over Getting Things Done op lifehacking.nl.

meer mindfulness meditatie tips