Meditatie

Meditatie leidt tot een geconcentreerde geest die rustig, stabiel en in een goede conditie is voor het doen van zijn werk: het oplossen van problemen. Als je geest meer geconcentreerd is, zul je beter weten hoe je je geest beheerst. Deze concentratie is nodig voor zowel gewone wereldse situaties als spirituele groei. Het maakt niet uit wat je doet, zonder een geconcentreerde geest kun je eigenlijk niet slagen in je taak. Een geconcentreerde geest is zowel open voor wat zich voordoet en niet snel afgeleid. Deze toestand maakt het mogelijk om alle dingen te zien zoals ze in werkelijkheid zijn. De oplossing voor elk probleem komt als vanzelf naar boven drijven.

”Meditatie betekent thuiskomen in jezelf. Na thuiskomst weet je hoe je met dingen kunt omgaan die in je gebeuren en je weet hoe je kunt omgaan met de dingen die om je heen gebeuren."
Meditatie betekent thuiskomen in jezelf.

Quote: Thich Nhat Hahn
Foto: Foto: Jimmy brown

Wat is meditatie?

In diepe meditatie of Samadhi dwing je je geest in de beste staat te blijven om tot oplossingen te komen. In deze staat voelt je geest rustig en stabiel en is zowel geconcentreerd als open voor alles wat zich voordoet. Echte inzichten krijg je alleen in deze gemoedstoestand.

Meditatie training bestaat uit het ontwikkelen van de vaardigheid om je geest te beheersen en naar beste kunnen te laten functioneren. Dit komt neer op een heldere geest die vrij is negatieve verontreinigde gedachten en niet afdwaalt van datgene waar je je op dat moment op concentreert.

Om goed te kunnen mediteren moet je inzicht krijgen in de werking van de geest. Door dit inzicht kun je er naar toe werken om je geest verder te openen en concentreren. De ervaring die je opdoet geeft je feedback om nog beter inzicht te krijgen in de werking. Hoe meer inzicht je krijgt, hoe beter je je geest kunt controleren en andersom.

Antwoorden op problemen

Zolang je geest is ingesteld op het oplossen van een probleem, zal de oplossing niet komen. Dit is simpelweg omdat je geest in die toestand niet open is om antwoorden op het probleem te ontvangen.

Op het moment dat je geest open en geconcentreerd is vallen alle antwoorden op je problemen op hun plaats. Na het trainen van je geest door middel van meditatie, wordt je geest steeds rustiger en ongestoorder, goed geconcentreerd en open. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je geest te controleren.

Hoe mediteer je?

Er zijn vele vormen van meditatie. In onderstaand video fragment (11:36) geven Peter Russell en Shauna Shapiro tips uit hun ervaring met verschillende meditatie tradities die je kunt meenemens tijdens je dagelijkse meditatie.

Meditatie video: Peter Russell and Shauna Shapiro

3 stappen in Meditatie

Ontspanning
Adyashanti geeft in zijn methode 'Ware meditatie' aan dat de eerste en meest belangrijke stap bij het mediteren is om te ontspannen.
Mindfulness Meditatie
De volgende stap is om controle over je beleving volledig los te laten en te ervaren wat er dan gebeurt. Dit is wat je doet in mindfulness meditatie. Mindfulness leert je met een open milde aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Zonder oordelen accepteren 'wat is' en loslaten hoe het 'zou moeten zijn'.
Concentratie Meditatie
In de laatste stap van 'concentratie meditatie' concentreer je je geest en ga je op zoek naar wie je werkelijk bent.