Communicatie

Zuivere communicatie laat je dieper contact met anderen maken door het bouwen van "bruggen van empathie" en het tonen van begrip en respect. Zuivere communicatie betekent mindful zijn van wat omgaat in jezelf doordat je let op je emoties, neigingen en welke waarden je nastreeft. Je bent je bewust van je eigen belemmerende mentale patronen en zorgt voor jezelf door ze steeds verder te ontmantelen. Je luistert diep en kent en begrijpt mentale obstakels van andere mensen en voorkomt dat je ze onnodig uit balans brengt. Het verbeteren van je empathische communicatievaardigheden zorgt voor omstandigheden waarin communicatieproblemen worden gezien als kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Je profiteert hier zowel van in je huidige als je toekomstige relaties en vergroot het welzijn van de mensen om je heen.

"Diep luisteren is de basis van Zuiver Spreken. Als we niet mindful kunnen luisteren, dan kunnen we Zuiver Spreken niet beoefenen. Wat we ook zeggen, het zal niet zuiver zijn, omdat we alleen onze eigen ideeën zullen uitspreken en niet spreken in reactie op de andere persoon."
Communicatie is bovenal luisteren.

Quote: Thich Nhat Hanh, Het hart van Boeddha's leer.
Foto: Alex Naanou

Wat is zuivere communicatie?

In je communicatie is het waarschijnlijk je bedoeling om de interactie te verbeteren en je relatie met de ander te voeden, in plaats van ze te bekritiseren of te commanderen. Dit is waar zuivere communicatie of verbindende communicatie over gaat. Het bevordert vrede en geluk in jezelf en in anderen. Hiervoor kies je een strategie die er voor zorgt dat jijzelf en anderen open zijn en blijven voor wat er gezegd wordt.

Dit begint met oprecht en eerlijk te spreken op een manier die harmonie en hartelijkheid bevorderen. Je gebruikt vriendelijke en milde taal om op een constructieve manier een gesprek te voeren. Woorden en informatie vormen dan een geschenk dat relaties heelt en verbinding geeft.

Daar tegenover staat een automatische defensieve reactie die vrijwel iedereen ook kent. Als iemand zich erg reactief gedraagt en het voelt alsof je wordt aangevallen, is het beter om stil te blijven. Zuivere communicatie betekent dus ook om je communicatie te beperken op momenten van verwarring, boosheid of onbegrip.

Ook tijdens het luisteren naar iets wat je niet wilt horen, is het soms moeilijk om het niet te persoonlijk op te vatten. Het voelt alsof je zelf wordt aangevallen. Je kunt je weer openen door bewust te ademen, bewust je lichaam te ontspannen en geen antwoord te formuleren terwijl de ander praat. Dit is een belangrijk onderdeel van luisteren.

Zonder het vermogen om echt te luisteren is communicatie van weinig nut. Luisteren betekent dat je net zo goed naar je eigen fysieke sensaties, gedachten en emoties luistert, als naar de stem, mimiek, gebaren, pauzes, nuances en onderliggende betekenis van de woorden van de ander.

Hoe te communiceren?

Het dagelijks leven biedt eindeloze mogelijkheden om je communicatie met anderen te verbeteren. De oefening van zuivere communicatie vereist dat je stil staat bij de wet van oorzaak en gevolg of karma.

Je observeert telkens weer op een milde en vriendelijke manier hoe verschillende manieren van communiceren tot verschillende resultaten leiden. Dit doe je door Mindfulness in je communicatie te brengen en te herkennen hoe en wat je communiceert, terwijl je communiceert en nadat je uitgesproken bent.

Je ervaart hoe houterige communicatie spanning creëert in je lichaam, onrust in je geest en spijt in je hart. Als je meer en meer bewust begint te communiceren, kun je je losmaken van veel ingesleten instinctieve reacties. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen wanneer je spreekt, wat je zegt en hoe je het zegt.