Mindfulness

Mindfulness is de sleutel tot meer geluk en zelfbewustzijn. Met mindfulness meditatie train je je geest om aandacht te besteden aan het hier-en-nu en daar bij te blijven. Alleen als je in staat bent om in het hier-en-nu te blijven en je huidige ervaring niet te negeren, kun je wijsheid, inzicht en verlichting vinden. Door aanwezig te blijven met wat is raak je steeds meer op je gemak met zowel ongewenste, neutrale en fijne ervaringen. Als je leert om je huidige ervaring te accepteren, vallen de oorzaken en voorwaarden van het lijden vanzelf weg. Je wordt vrijer om te zijn wie je bent. Vrij van de dingen die je stress veroorzaken en van gedrag waarmee je bij anderen stress veroorzaakt. Wat overblijft is geluk, innerlijke rust en meer inzicht en wijsheid in de realiteit van het leven.

"Mindfulness is halt houden (stoppen) om met een milde open aandacht in deze werkelijkheid aanwezig te zijn (kijken) zodat je er met meer vrijheid mee kunt omgaan (handelen)."
Mindfulness ingredienten: aandacht, intentie en een nieuwsgierige open milde houding

Quote: Edel Maex, Mindfulness
Foto: Harry Koopman 

Wat is mindfulness

Mindfulness is het oefenen van doelbewust je aandacht richten op het huidige moment. Het accepteren van wat zich voordoet in je bewustzijn op elk moment en diep kijken zonder je gedachten erover te volgen.

De kunst van mindfulness meditatie is hoe je jezelf in het heden houdt. Je zult al snel ontdekken als je mediteert hoe moeilijk het is om in het hier-en-nu te blijven.

Je geest zal waarschijnlijk afdwalen naar dingen plannen, dagdromen of naar kritische gedachten. Wat je meer en meer leert is om je aandacht steeds opnieuw op milde wijze terug te brengen naar het huidige moment.

Het hier-en-nu opmerken

De meeste mensen bestempelen hun meditatie als 'goed' wanneer ze kalm en rustig zijn. Tijdens mindfulness meditatie, is dat echter niet het doel. Het kan een enorme steun zijn om kalm te zijn, maar het doel is om op te merken wat er gebeurt in het huidige moment.

Soms als je zit en probeert op te gaan in meditatie, borrelen dingen op die je normaal op afstand houdt. Tijdens je mindfulness oefening is het doel om die dingen in de ogen te kijken.

Maar dan voel je irritatie opkomen omdat je rust in je hoofd wilt hebben. En dan voel je nog meer irritatie omdat je jezelf veroordeelt dat dat niet lukt.

Wat je dan doet is om mindful te zijn met je irritatie, omdat dat is wat zich op dit moment voordoet.

Mindfulness Video

Hoe beoefen je Mindfulness?

Toelaten

Er is meer dan één manier om mindfulness te beoefenen, maar alle mindfulness technieken zijn een vorm van meditatie. Je richt je aandacht op de innerlijke stroom van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zonder iets weg te duwen.

Loslaten

Je merkt ook externe prikkels op zoals geluid, beeld, geur en tast waaruit je ervaring van moment tot moment bestaat. De uitdaging is om niet vast te houden aan bepaalde ideeën, emoties of gevoelens of verstrikt te raken in het denken over het verleden of de toekomst.

Waarnemen

In plaats daarvan kijk je naar wat er opkomt en weer gaat in je geest en ontdek je welke patronen een gevoel van welzijn of stress produceren en blijf je bij je ervaring.

Naast formele meditatie kun je ook oefenen tijdens dagelijkse activiteiten. Dit doe je door tot van moment tot moment je volledige aandacht te geven aan je sensaties, terwijl je één ding tegelijk doet.

Hieronder vind je alvast mindfulness oefeningen die je direct kunt gaan doen.