Ontspanning

Ontspanningsoefeningen helpen stress te verminderen. Regelmatig oefenen voorkomt dat spanning leidt tot langere periodes van rusteloosheid en uitputting. Naarmate je langer ontspanningsoefeningen doet, wordt je meer en meer bewust van spierspanning en andere fysieke sensaties van stress. Als je eenmaal weet hoe stress reacties voelen, kun je bewust gaan ontspannen op het moment dat je stress voelt opkomen.

"De eerste en meest cruciale stap in de kunst van het mediteren is om te ontspannen."
Ontspanning.

Quote: Adyashanti, Ware Meditatie
Foto: Michael

Wat is ontspanning?

Ontspanning is het proces waarbij de effecten van stress op je lichaam en geest afnemen. Ontspannen vermindert de aanmaak van stresshormonen, verbetert je concentratie en stemming en vermindert overmatige vermoeidheid, woede en frustratie. Dit werkt allemaal ondersteunend bij meditatie.

Actieve oefeningen

Ontspanning bereik je door actieve oefeningen die gebruik maken van visuele reizen, actieve ademhaling, lichaamsbewustzijn (gewicht en temperatuur) en het actief loslaten van spierspanning.

Ontspannen is een vaardigheid die je vrijwel overal kunt doen. Zoals met elke vaardigheid, lukt het beter om te ontspannen als je regelmatig oefent.

Ontspanning door ademhalingsoefeningen

Diepe ademhaling neemt een speciale plaats in onder de ontspanningsoefeningen, omdat het is een grote hulp is tegen twee van de vijf hindernissen de je tegenkomt tijdens meditatie:

Luiheid en Loomheid
Dit obstakel betreft de fysieke een geestelijke afwezigheid van vitaliteit. Het lichaam voelt zwaar, lusteloos, moe of zwak. Het is moeilijk om je lichaam rechtop te houden bij mediteren. Je geest is verveeld of duf. Je drijft gemakkelijk in gedachten weg.
Rusteloosheid en Piekerend
De oorzaak van je rusteloosheid en piekeren verdwijnt niet, maar pranayama ademhalingsoefeningen helpen je terug bij je zelf te komen waardoor je alles beter aankunt.

Hoe leer je ontspannen?

In de basis is leren ontspannen erg eenvoudig. Download en probeer gewoon de verschillende technieken hieronder en ervaar zelf wat het beste voor je werkt. Als een bepaalde techniek niet tot ontspanning leidt, probeer je gewoon een andere techniek.

Ik combineer zelf vaak verschillende oefeningen. Zo combineer ik het voelen van zwaarte in mijn lichaam met de yoga nidra bodyscan. Om het meeste te halen uit deze ontspanningsoefeningen kun je ze het beste combineren met meditatie oefeningen.

Je kunt hier aan de slag met Ademhalingsoefeningen.