Je wereldbeeld bepaalt hoe stressvrij je bent en hoeveel voldoening je vindt in je leven. Een zuiver wereldbeeld zorgt ervoor dat je zelf invloed hebt op de oorzaak stress. Je begrijpt wat stress is, hoe stress en ontevredenheid veroorzaakt worden en hoe je stress kunt voorkomen en kwijtraken. Je weet welke kwaliteiten en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Je weet welke gedachten en overtuigingen je verder helpen en welke juist tegen je werken. Je krijgt hierdoor de motivatie om een leven zonder stress te creƫren en je begrijpt hoe je dat het beste kunt doen.
"Alles wat we horen is een mening en geen feit. Alles wat we zien is een perspectief en niet de waarheid zelf."
Quote: Marcus Aurelius
Foto: Riccardo Cuppini
Waaruit bestaat een wereldbeeld?
Je wereldbeeld bestaat uit hoe je denkt over de wereld en over jezelf en wat je daarbij voelt. Als je overtuigd bent van iets, dan voel je dat sterk in je lichaam in de vorm van spierspanning en emoties en voel je een sterke neiging om daar naar te handelen.
Gedrag en Stress
Dit handelen naar buiten toe bepaalt hoe anderen op je reageren en in welke situaties je terecht komt. Als je dus veel stress hebt in je leven en keer op keer in moeilijke situaties terecht komt, dan komt dit indirect voort uit je wereldbeeld. Je zult dus begrijpen dat het belangrijk is om een zuiver wereldbeeld te ontwikkelen.
Een zuiver wereldbeeld leidt tot rust
Naarmate je wereldbeeld zuiverder wordt, zul je minder stress gaan ervaren en krijg je meer rust aan je hoofd. Deze rust is nodig om je te kunnen blijven richten op het verminderen van je stress. Alles wat je denkt en doet waardoor je stress blijft voeden, komt voort uit een verkeerd begrip van jezelf en de wereld.
Wereldbeeld Video
Hoe ontwikkel je een zuiver wereldbeeld?
Een zuiver wereldbeeld ontwikkel je stapje voor stapje. Als je iets nieuws leert, dan begin je altijd met het leren van nieuwe informatie zonder dat je het hele plaatje al begrijpt. Daarnaast ga je er mee oefenen. Sommige dingen lukken direct, andere dingen na een paar keer. Dingen die na een aantal keer nog steeds niet lukken, kloppen niet of die heb je verkeerd begrepen.
Wereldbeeld veranderen
Vanuit ervaringen in het verleden heb je reeds een bepaald beeld van de wereld opgebouwd. Dit beeld is over het algemeen lastig om te veranderen. Je geest zoekt namelijk altijd bevestiging van je eigen wereldbeeld.
Weerstand is een kans tot groei
Als je in contact komt met kennis of gebeurtenissen die niet met je wereldbeeld overeenkomen, voel je in eerste instantie weerstand. Je zult deze nieuwe informatie niet zonder meer toelaten en je best doen om je eigen wereldbeeld in stand te houden. Juist in deze momenten van tegenstelling kun je groeien. Een sceptische houding is hierbij in principe de juiste houding.
Eigen ervaring
Je kunt alleen een zuiver wereldbeeld ontwikkelen als kennis die je aanneemt overeenkomt met je eigen ervaring. Het is daarom belangrijk om je wereldbeeld aan je eigen ervaring om te blijven toetsen. Met eigen ervaring bedoel ik zowel je innerlijke kompas, als het resultaat van je gedrag. Als je wereldbeeld leidt tot stress en ontevredenheid, dan weet je dat je daarin nog kunt groeien.
De bouwstenen van een zuiver wereldbeeld
Om tot een zuiver wereldbeeld te komen waarmee je stress en ontevredenheid oplost, verdiep je je in de volgende vragen:
- Wat is stress?
- Wat zijn de oorzaken van stress?
- Wat te doen tegen stress?