Pema Chödrön over Shenpa

Shenpa patronenJe kent het vast wel. Iemand zegt iets onaardigs of je voelt je aangevallen en je voelt jezelf verstrakken. Je reactie is: je zelfvertrouwen zakt weg, of je geeft anderen de schuld, je wordt boos op de ander of je kleineert jezelf. Als je sterke gewoontes hebt, dan kan het ook zijn dat je daar direct mee begint om je slechte gevoel kwijt te raken: veel eten, roken, spullen kopen of wat jouw manier van ontsnappen ook is."Echte veiligheid is je bereidheid om niet weg te lopen van jezelf" - Pema Chödrön

Je zwakke plek

In het tibetaans is daar een begrip voor, de 'Shenpa'. Je hebt alleen last van Shenpa als iemand je 'zwakke plek' raakt. Shenpa kan ook al optreden als iemand alleen al bij je in de buurt komt, waar je nog onverwerkte issues mee hebt. Je voelt je bewustzijn zich sluiten, je krijgt een bekend 'rotgevoel' en je gaat over op een slechte gewoonte.

Shenpa herkennen

Als je je op dit punt bewust wordt van Shenpa, dan kun je voorkomen dat de automatische piloot opstart. Over het algemeen heb je het echter niet door voordat je bewustzijn zich vernauwt. Je bent openhartig, open-minded, en dan ... erkk. Je voelt je bewustzijn zich terugtrekken en je wilt niet op die plek. Shenpa is te vergelijken met de jeuk en de behoefte om te krabben bij een muggenbult. Je bent meestel al flink aan het krabben voor je het door hebt.

Wat te doen met Shenpa?

Omgaan met Shenpa doe je met de onderstaande trits:
  • herkennen, stoppen met oordelen
  • niet handelen, niet op een van je gewoontes overstappen
  • erbij blijven, bij het pijnlijke gevoel blijven
  • oplossen, bovenstaande herhalen, herhalen, herhalen...
Lees hier het hele artikel Pema Chödrön over shenpa of bekijk het filmpje hieronder.

Pema Chödrön over Shenpa.Meer Pema Chödrön op Youtube