Gelukkig zijn is blij zijn met

Gelukkig zijn is blij zijn metGelukkig zijn is blij zijn met wat is en wat je hebt. Wees blij met jezelf, anderen en je omgeving. Complimenteer en wordt steeds gelukkiger. Dit betekent dat je je verzoent met jezelf, anderen en je omgeving, door mildheid, vergeven, toegeven, complimenteren en door je eigen behoeften en die van anderen in te vullen. Op iedere manier die goed voor je voelt.
"Geluk hangt niet af van uitwendige dingen, maar van hoe we die zien" - Leo Tolstoj
Streven naar gelukkig zijn zelf helpt niet. Dat is net als streven dat iedere dag in het jaar een hoog zomerse dag is. Lijden hoort bij het leven, je kunt wel leren dat je niet in het lijden meegezogen wordt. Ongelukkig zijn komt voort uit onvervulde behoeften en negatieve gevoelens: verlangen naar meer, twijfel, angst, boosheid, enz. Je kunt elke situatie op twee manieren beleven. Je kunt je er tegen verzetten of je kunt de situatie accepteren. Neem bijvoorbeeld in de file staan. Als je je er tegen verzet en je ergert aan andere weggebruikers, gaat de file niet sneller en anderen gaan niet harder rijden. Je hebt alleen jezelf er mee.

Als je je er op richt dat je tijd hebt voor jezelf, kunt genieten van lichamelijke sensaties zoals bijvoorbeeld je handen aan het stuur of je ademhaling, is niet alleen het wachten een stuk aangenamer, ook de persoon die je daarna treft zal een veel meer ontspannen persoon ontmoeten en de tijd die je samen besteed zal veel beter zijn.

Negatieve gevoelens nemen af als je je richt op het ervaren van de situatie en het bewust ervaren. Mindfulness erbij halen lost negatieve emoties op, zoals licht de duisternis doet wijken. Als je je richt op wat is, blij bent met de natuur om je heen, met routinematige dingen, met de tijd die je hebt als je in de file staat, dan wordt je steeds gelukkiger.

Oefening 'Gelukkig zijn door complimenteren'

In deze oefening uit je je blijdschap voor je goede kwaliteiten en gedrag en voor alles wat je in je omgeving hebt. Houdt hier gedurende de hele oefening je aandacht bij. Als negatieve gedachten opkomen, laat ze wegdrijven en breng je aandacht mild maar beslist terug naar het complimenteren.
  • Ontspan je en breng je aandacht naar je ademhaling.
  • Sluit je ogen en geef jezelf gedurende een minuut complimenten.
  • Als je niet veel kunt verzinnen, herhaal dan wat wel in je opkomt.
  • Wat voel je in je lichaam, welke gevoelens en gedachten heb je?
  • Complimenteer nu gedurende een minuut alles en iedereen in je omgeving
  • Wat voel je in je lichaam, welke gevoelens en gedachten heb je?

Waardoor anderen blij zijn


meer geleide mindfulness meditatie oefeningen