Geweldloos Communiceren

Geweldloos communicerenLeer Geweldloos communiceren, geef aandacht, luister en zet je Giraffe oren op. Een zinvol begin in geweldloos communiceren is je eerst ter richten op jezelf: de verbinding met jezelf, met je eigen gevoelens en behoeften. Er kán alleen een goede verbinding met de ander zijn, als je verbinding hebt met jezelf. Kom in contact met je gevoelens en behoeften, maak daarna de verbinding met de ander.Uitgangspunten bij geweldloos communiceren

Geweldloos communiceren kent twee uitgangspunten.
  • Alles wat je doet, doe je om je behoeften te vervullen. Dit geldt voor iedereen. 
  • Ieder mens wil een bijdrage leveren aan het welzijn van anderen. Tijdens geweldloos communiceren is er een voortdurend heen en weer gaan tussen ik en de ander, je laten zien en gezien worden, luisteren en gehoord worden, aandacht geven en aandacht ontvangen.

Centrale vragen bij geweldloos communiceren

Wanneer je wilt leren geweldloos communiceren, begin dan met jezelf twee vragen te stellen:
  • Wat leeft in ons? Oftewel, wat leeft in mij en wat leeft in de ander? Welke gevoelens en behoeften heb ik en heeft die ander? De vraag is makkelijk, het antwoord vaak moeilijker. Je hebt dit waarschijnlijk niet geleerd, in ieder geval niet op school.
  • Wat kan ik doen om de wereld mooier te maken? Als je geweldloos wilt communiceren vraag je af bij wat je zegt: dient dit het leven? Hoe kan ik de wereld en het leven mooier maken voor mezelf en voor de ander.