Who am I

'Who am I' is de centrale vraag in Self-Inquiry (Atma-vicara), een methode voor verlichting of zelfrealisatie bekend van Sri Ramana Maharshi. Deze methode stelt dat wat wij als ons 'zelf' of 'ik' beschouwen niets meer is dan een gedachte of een idee. Wij identificeren ons echter sterk met deze 'Ik'-gedachte en denken dat er echt een ik bestaat. Eerst denken we over ons lichaam 'ik ben dit lichaam', daarna komt de illusie dat we een geest of een individueel zelf hebben die ons lichaam bewoont en die al onze gedachten en daden bestuurt.

"De gedachte 'Who am I?' zal alle andere gedachten vernietigen. Uiteindelijk zal de 'Ik-gedachte' zelf worden vernietigd, zoals de stok die wordt gebruikt voor het oppoken van een haard."
Who am i van sri Ramana Maharshi

Quote: Ramana Maharshi (1879-1950)
Foto: Hartwig HKD

Sri Ramana Maharshi

Sri Ramana Maharshi is een van de meest bekende, geliefde en gerespecteerde spiritueel leraren van deze tijd. Ken Wilber, Eckhart Tolle, de Dalai Lama, Jung, Gandhi en vele anderen hebben erkend hoe bijzonder Ramana was en hoe effectief zijn methode van 'zelfonderzoek' is.

Zijn methode stelt dat zodra je 's morgen wakker wordt de 'Ik'-gedachte ontstaat. Deze 'Ik' identificeert zich vervolgens met alle gedachten en andere gewaarwordingen die daarna komen. Bijvoorbeeld: ik 'doe dit,' ik 'denk deze gedachte,' ik 'ben boos, gelukkig, slecht', etc. Door je voortdurend te hechten aan alle gedachten en zaken die zich voordoen in je bewustzijn onstaat het idee dat je een 'Ik' bent.

Sri Ramana Maharshi kwam erachter dat door bij deze 'Ik'-gedachte' te blijven met de vraag 'Who am I' en te onderzoek wat deze 'Ik'-gedachte is, je niet meer kunt denken aan andere gedachten. De identificatie met de 'Ik'-gedachte zelf zal hierdoor steeds verder afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Wat overblijft is niet met woorden te beschrijven, maar wordt wel Consciousness, Awareness of Atman genoemd.

Instructie bij de 'Who Am I'-meditatie oefening

De 'Who Am I'-meditatie oefening is zeer eenvoudig en doeltreffend en je kunt deze oefening altijd en overal doen:

  • breng kort je aandacht naar je ademhaling en ontspan
  • laat vervolgens alles komen wat er opkomt - allow everything to be as it is
  • Stel vervolgens de vraag 'Wie ben ik?' of 'Waar komt deze' ik 'vandaan?', 'Waar begint deze ik en waar eindigt deze?'.
  • Je hoef niet met een antwoord te komen, onderzoek het vanuit je hele ervaring, niet vanuit je 'mind'. Blijf bij dit innerlijke gevoel van ik.
  • Zodra je concentratie gebroken wordt door een gedachte of andere gewaarwording, stel dan de vraag 'wie is zich bewust van deze gedachte'. Het antwoord is altijd 'dat ben ik'. Hiermee verleg je je aandacht van secundaire gedachtes en gevoelens terug naar je innerlijke gevoel van 'ik'.