Mindfulness en mildheid

mindfulness en mildheidEen belangrijke peiler van mindfulness is mildheid. Maar wat is mildheid eigenlijk? Wat is mildheid voor jezelf? Hoe kun je mild zijn voor jezelf? Mildheid is een bewuste beslissing. Je kiest keer op keer om met milde ogen naar je eigen gewaggel te kijken en om zelfverwijt los te laten voor.

Edel Maex over mildheid

Edel Maex verwoord prachtig wat midlheid is in zijn boek 'In de maalstroom van het leven'

'Mildheid is wat de meeste mensen voelen als ze een kind zijn eerste stapjes zien zetten. Met een mengsel van vertedering en aanmoediging kijk je toe hoe het zich rechttrekt, zijn evenwicht probeert te bewaren, waggelt, geniet van zijn eerste succes en dan weer valt. Als het valt dan ben je niet boos, terwijl je het evenmin rechtop probeert te zetten.

Mild zijn voor jezelf

Waarschijnlijk ga je net als de meeste mensen niet zo met jezelf om. De meesten van ons zijn er snel bij om zichzelf dingen te verwijten en zichzelf te veroordelen. Hoe kun je mild zijn voor jezelf? Wat is mildheid voor jezelf? Hierop zegt Maex dat de beste plek om te weten te komen wat mildheid in je verlangen is: hoe zou je willen dat iemand met je omgaat als je het moeilijk hebt? Waarschijnlijk verlang je naar begrip, naar respect. Naar iemand die luistert.


meer mindfulness meditatie tips