Benoem stressvolle situaties

Benoem stressvolle situatiesEen leuk boek vol met mindfulness oefeningen is het 'Mindfulness Stress Reduction Workbook' van Bob Stahl en Elisha Goldstein. Het beste aan dit mindfulness boek is, dat het erg praktisch is en dat je veel "A-ha!" momenten hebt tijdens het lezen. De beschreven mindfulness oefeningen helpen je om meer optimistisch en veerkrachtig te zijn en dingen los te laten.


"Als we leren om ons hart te openen kan iedereen onze leraar zijn, inclusief de mensen die ons tot waanzin drijven." ~ Pema Chodron

Geef stressvolle situaties een cijfer

Het boek is erg nuttig als je last hebt van stress symptomen of burn-out. Een van de eerste mindfulness oefeningen uit het boek: maak een lijst van de stressvolle situaties en geef ze een cijfer van een 1 (niet erg stressvol) tot een 10 (Help! Paniek!).

Bijvoorbeeld:
  • 'Dringende' verzoeken om hulp terwijl je iets wilt afmaken (4)
  • Iets niet kunnen vinden dat je nodig hebt (7)
  • Deadlines op het werk (8)
  • Angst in sociale situaties, dat anderen je niet leuk vinden (8)
  • Driftbuien van de kinderen (6)
  • Een vies huis dat je in het weekend nog moet opruimen (7)
  • In de file staan als je je kinderen moet ophalen van het kinderdagverblijf (7)

Je leven is niet stressvol

Het benoemen van de stressvolle situaties is het halve werk. Je zult merken dat niet je leven stressvol is, maar dat je een aantal stressvolle dingen in je leven hebt, die je kunt oplossen. Dit geeft al behoorlijk wat ademruimte en geeft je de mogelijkheid om nieuwe gedragspatronen aan te leren.

Goldstein en Stahl's werkboek geeft een sterke motivatie om meerdere heilzame gewoontes van mindfulness te ervaren: Acceptatie, Vertrouwen op jezelf en Loslaten. Wanneer je dingen opschrijft en je ziet dat je vooruitgang boekt, gaat mindfulness voor je werken.

Mindfulness Boeken van Bob Stahl en Elisha Goldsteinmeer geleide mindfulness meditatie oefeningen