Bewustzijn en Onbewuste

Je denkt misschien dat je bewustzijn en je denken de baas is in je brein en dat het je gedrag stuurt. Uit onderzoek blijkt echter dat met name je onbewuste je gedrag stuurt. Tot 6 secondes voordat je bewust een beslissing neemt bepalen automatische en onbewuste processen al wat je gaat doen. Een krachtige manier om verborgen, onbewuste weerstand te overwinnen is door "je hoed over het hek te gooien.". Waarom? Want als je eenmaal je favoriete hoed over het hek hebt gegooid, maakt het niet uit hoe onwillig je gevoel ook is, je moet toch over het hek om je hoed terug te krijgen. Raak dus vertrouwd met het slimme onbewuste.

"Angst is een natuurlijke reactie als we dichter bij de waarheid komen" ~ Pema Chödrön

Bewustzijn v.s. Onbewuste

Als je ergens tegenaan loopt wat je voor je uitschuift, dan zoek je daar meestal redenen voor die je buiten jezelf kunt waarnemen . Je bewuste zegt je bijvoorbeeld niet 100% eerlijk in een relatie te zijn, omdat je een ander dan onnodig kwetst of het moeilijk maakt voor de ander. In werkelijkheid voel je eigenlijk onbewuste weerstand tegen angst, zorgen en schuldgevoel die en je belemmeren om eerlijk te zijn. Je kunt leren je bewust te worden dat onbewuste weerstand om iets aan te pakken in je leven eigenlijk een weerstand is om iets ongemakkelijke te voelen in een jezelf!

Onbewuste blokkades

Het is moeilijk om toegang te krijgen tot onbewuste blokkades zonder 'echte' uitdaging. Het belangrijkste om je onbewuste in je bewustzijn te brengen is dat je iets doet dat je lang voor je uitgeschoven hebt. Hoe concreter deze uitdaging, hoe meer weerstand je voelt en verantwoordelijk je bent, hoe beter. Heb de intentie om je bewustzijn te focussen op welke moeilijk gedachten en gevoelens je ook hebt. Als je dit consequent doet zul je geleidelijk aan situaties in je leven gaan begrijpen die zich altijd in je onbewuste afspeelden. Paradoxaal genoeg neemt je weerstand af als je bewust en met mildheid aandacht geeft aan je pijnlijke gedachtenen gevoelens.

Oefening Bewust worden van Onbewuste Weerstand

 • Doe iets dat je lang voor je uitgeschoven hebt. Bijvoorbeeld: 
  • een deadline voor een project afspreken met je baas;
  • een telefoontje plannen met iemand waar je contact mee wilt opnemen;
  • een taak waar je je ongemakkelijk over voelt;
  • of een stappenplan maken om iets op te pakken wat jou inspireert.
 • Bestudeer nauwkeurig je gedachten en gevoelens. Wees bereid alle gedachten en gevoelens die in je opkomt te laten zijn. Negentig procent van de tijd zul je hier niet volledig in slagen en zul je dingen verdringen. Dat is oke. 
 • Kijk met mildheid naar jezelf. Je bereidheid om te letten op je weerstand - ongemakkelijk gevoelens, gedachten en ervaringen - zal je onbewuste blokkades in beweging zetten.
 • Laat deze mindfulness oefening op allerlei situaties los.

meer geleide mindfulness meditatie oefeningen