Mindfulness Bodyscan Meditatie

De Mindfulness Bodyscan Meditatie vergroot je gevoeligheid en waarnemingsvermogen voor alle sensaties die je in het hier en nu in je lichaam hebt. Spanning in ons lichaam is vaak de oorzaak voor onrust in ons hoofd. Door mindfulness voor je lichaam te ontwikkelen, kom je als het ware bij de bron van onrustige gedachten. Bij de Mindfulness Bodyscan Meditatie scan je vanaf je tenen tot je kruin je lichaam. Je observeert plekken in je lichaam waar spanning zit, let op je houding, bedankt de verschillende delen van je lichaam voor hun diensten. Deze mindfulness meditatie helpt bij het aarden in je lichaam. Download hier de mindfulness bodyscan en combineer het met deze eenvoudige strategieën om jezelf snel, makkelijk en effectief tot rust te brengen.

"Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen."
De Mindfulness Bodyscan Meditatie is een liggende mindfulness oefening.

Quote: Jon Kabat-Zinn
Foto: Louis

Wat is de mindfulness bodyscan meditatie?

De mindfulness bodyscan is de eerste oefening die je leert in de 8-weken mindfulness training. De bodyscan is een mindfulness meditatie die zijn oorsprong vindt in een inzicht meditatietechniek (Vipassana). Je doet deze meditatie meestal liggend, maar je kunt de bodyscan ook zittend doen.

Waar moet ik op letten tijdens de mindfulness bodyscan?

  • Blijf doorgaan, wat er ook gebeurt. Wees je bewust van je ervaringen, zoals het telkens afdwalen van je aandacht, in slaap vallen, verveling, enz. 
  • Dwaal je af, breng je aandacht dan vriendelijk en beslist terug naar waar je bent gebleven. Oordeel niet.
  • De enige discipline die gevraagd wordt, is de bodyscan te doen. Er is geen falen, geen succes, geen vaardigheid, waarna je moet streven. Wees open en nieuwsgierig.
  • Laat je verwachtingen los. Plant een zaadje in de grond door te doen en por niet. Zorg voor de juiste omstandigheden en oefen met regelmaat.
  • Accepteer elk moment zoals het is. Wees opmerkzaam.
  • Voordat je aan bodyscan  begint kun je jezelf eerst aarden met de berghouding.
  • Als het ongemak in je lichaam meer of minder wordt, merk dan de verandering op. Oordeel niet, laat gedachtes die bij je opkomen los en probeer het ongemak niet te beïnvloeden.

Hoe doe je de Mindfulness Bodyscan Meditatie?

Je kunt de bodyscan thuis doen op een matje of kleed op een plek waar je niet wordt gestoord. Het is aangeraden om de bodyscan gedurende enkele weken te doen. Je kunt de mindfulness bodyscan meditatie samen met meer dan 20 andere mindfulness oefeningen in mp3 formaat downloaden op de overzichtspagina met mindfulness oefeningen.

» Download de Mindfulness Bodyscan Meditatie (mp3).

Luister hieronder de bodyscan meditatie van Nellie Stiny - Coops. Als je de bodyscan video start, dan wordt door Google een cookie geplaatst.

Mindfulness Bodyscan: stem van Nellie Stiny - Coops, mindfulness training in Doetinchem