Meditatie voor beginners

Dit artikel over meditatie voor beginners helpt je starten met mediteren. Je kunt hier direct een meditatie instructie bekijken en oefeningen downloaden om later te doen. Je vind ook tips die je voorbij de eerste hindernissen helpen en je helpen om meditatie te integreren in je leven. Direct aan de slag dus met mediteren voor beginners.

"This world is better than Utopia because - and follow this point carefully - you can never live in Utopia. Utopia is always somewhere else. That's the very definition of Utopia."
Meditatie voor beginners: hoe doe je dat?

Quote: Brad Warner, Hardcore Zen: Punk Rock, Monster Movies and the Truth About Reality
Foto: Mitchell Joyce 

Wat is meditatie voor beginners

Bij meditatie wordt vaak gezegd dat het belangrijks is om een 'beginners mind' te hebben en te houden. In dat opzicht is meditatie voor beginners gemakkelijker dan meditatie voor gevorderden.

Een 'beginners mind' betekent dat je een open niet oordelende houding hebt. Het is een staat waarin je geen verwachtingen hebt en je geest niet weet wat te doen. Je bent volledig open voor wat zich aandient en hebt geen verwachtingen van de meditatie ervaring zelf noch van het resultaat.

Beginnen met mediteren is vaak gemakkelijker dan volhouden. Besef in ieder geval dat als je op een zeker moment gestopt bent, je altijd weer opnieuw kunt beginnen. De belangrijkste tips om mee te beginnen zijn:

  • Kies een vaste plaats waar je ongestoord kunt mediteren
  • Kies een vast tijdstip wat bij jouw ritme past. Over het algemeen wordt aangeraden om 's ochtends te mediteren
  • Doe geleide meditatie oefeningen en experimenteer met verschillende meditaties.
  • Volg een meditatie training of mediteer samen met iemand anders als je moeite hebt om het mediteren vol te houden.
  • Lees verschillende boeken over meditatie. Voor mij begon het pas te leven toen ik besefte dat meditatie slechts een van de stappen is in een hele levenshouding.
  • Ga vooral af op je persoonlijke ervaring. Er worden allerlei worsten voorgehouden voor wat je kunt bereiken met meditatie, deze kunnen je echter nogal afleiden en teleurstellen op je eigen pad.
  • Breng je meditatie houding steeds wat vaker bewust in je dagelijkse activiteiten.

Meditatie voor beginners Video

Bekijk eerst onderstaande video met een meditatie instructie voor beginners. Onder de video kun je mindfulness meditaties downloaden die zeer eenvoudig te doen zijn als je begint met mediteren.

Download meditaties voor beginners

Als je zelf begint met mediteren is begeleiding erg fijn. Hieronder vind je diverse links waar je geleide meditatie oefeningen kunt downloaden.