"Er zijn maar twee opties. Je beoefent mindfulness of mindlesness." ~ John Kabat Zinn
Van Mindfullnes... naar Mindfulness
Mindfulness is oorspronkelijk afkomstig uit het Boeddhisme. Mindfulness is in Nederland vooral bekend geworden van de Mindfulness Based Stress Reduction van Jon Kabat-Zinn. Veel aspecten van mindfulness zie je ook terug in het werk van Eckhart Tolle en Thich Nhat Hanh. De officiƫle mindfulness training leert je in diverse mindfulness oefeningen om je eigen gedachten en gevoelens waar te nemen zonder oordeel.Mindfullnes of mindfulness
Hoe herken je Mindfullnes of Mind-fool-ness?- Loop je regelmatig een kamer binnen en je vraag je je af ‘wat ging ik ook alweer doen’?
- Zoek je regelmatig iets en vind je het op een vreemde plaats terug?
- Loop je al nieuwe plannen te maken terwijl je nog met iets bezig bent, of ben je het in gedachten al aan het doen?
- Heb je lichamelijke klachten waarvan je achteraf weet dat je ze al veel langer hebt, maar geen idee meer hoe lang al?
- Neem je lichamelijke klachten pas serieus neemt als ze 'erg' worden? Neem je dan een pijnstiller of ga je naar de dokter?
- Leg je hele stukken in de auto af zonder het in de gaten te hebben?
- Kun je een probleem moeilijk loslaten?
- Kun je helemaal overweldigd worden door je emoties?
Hoe herken je Mindfulness?
- Ultiem genieten van alledaagse dingen als een zacht gekookt eitje op zondagmorgen, de eerste bloemen die je op ziet komen na de winter, de glimlach van een onbekende voorbijganger.
- Naar je kind of je partner kijken en je weer helemaal ´verliefd´ voelen.
- Genieten tijdens sport van buiten adem raken, bewegen met je lichaam je hart voelen bonken.
- Totaal opgaan in waar je op dit moment mee bezig bent.
Mindfulness trainen
Mindfulness kun je trainen. Je leert dan:- Ruimte te scheppen door je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties van moment tot moment. Hierdoor ontwikkel je keuzevrijheid hoe je met een situatie wilt omgaan.
- Focussen op je lichaam leert je aanwezig te zijn in het hier en nu. Je oefent je in ZIJN met je problemen i.p.v. meteen en automatisch denken en doen.
- Telkens als je geest afdwaalt opmerken wat je geest heeft afgeleid, zonder oordeel. Vervolgens leer je je aandacht weer vriendelijk doch beslist terugbrengen naar je ademhaling.
- Een andere relatie opbouwen met ongewenste gevoelens door erbij te blijven. Je leert het moeilijke gevoel niet te vermijden, maar juist erkennen, onderzoeken en toelaten.
- Alle gedachten, gevoelens en ervaringen die zich aandienen verwelkomen. Zonder oordelen, verdringen, onderdrukken, of vermijden.
- Om na de ademruimte op een aantal manieren met je gedachten aan de slag te gaan. Dat leer je om een grotere keuzevrijheid te hebben ten aanzien van gebeurtenissen en niet in automatisch gedrag te vervallen.
- Dat je ook ´actie kunt ondernemen´ nadat je via de 3 minuten ademruimte geconstateerd hebben dat het niet zo goed met je gaat.