Ademhaling Meditatie

De ademhaling meditatie 'Ademen met aandacht' is een basis oefening in mindfulness meditatie. Je ademhaling is de brug tussen je lichaam en geest en brengt je terug in het nu. Door jezelf een paar minuten per dag te trainen om je aandacht naar je ademhaling te brengen en van daaruit je lichaam te scannen, leer je waarnemen zonder oordeel, zonder gedachten te vormen in je hoofd. Naast onderstaande oefening vind je 16 bijzondere ademhalingsoefeningen van de Boeddha zelf in Adem is Bewustzijn.

"Je ademhaling is de brug die het leven verbindt met het bewustzijn, die je lichaam verbind met je gedachten"
Ademhaling Meditatie 'Aandacht voor de Ademhaling' brengt aandacht naar de brug tussen lichaam en geest.

Quote: Thich Nhat Hanh
Foto: Janet Ramsden

Ademhaling Meditatie Video

Ademhaling Meditatie: oefening van Nellie Stiny - Coops, mindfulness training Chang Mai

Download Ademhaling Meditaties

» Mindfulness Oefeningen. Mindfulness Ademhaling en Andere Meditaties (mp3)
» Ademhalingsoefeningen. Overige Ademhaling Meditatie Oefeningen (mp3)

Ademhaling Meditatie Instructie

  • Begin deze mindfulness meditation met gewoon ontspannen zitten.
  • Haal diep adem, sluit je ogen en volg je ademhaling. Voel hoe je ademhaling door je neus naar binnen en naar buiten gaat.
  • Breng na korte tijd je aandacht naar je lichaam. Ga met je aandacht van je voeten via je lichaam tot aan je kruintje. Merk in ieder lichaamsdeel of je een sensatie van koude of warmte hebt, of je kleding strak knelt, of dat je pijnlijke plekken hebt. Doe niets anders dan je milde aandacht en je ademhaling er naar toe brengen.
  • Breng na een paar minuten je aandacht naar je omgeving. Luisteren naar de geluiden in de kamer, zonder te oordelen of over de geluiden na te denken. Gewoon luisteren, wees aanwezig in het hier en nu. Hou ondertussen steeds een besef van je lichaam en je ademhaling.
  • Open langzaam je ogen en kijk rond alsof je voor de eerste keer ziet. Laat je ogen gedurende een halve minuut rustig op een object in je omgeving rusten. Bestudeer het object zonder oordeel, zonder gedachten te vormen in je hoofd.
  • Herhaal dit met een volgend object en met nog een. Hou nog steeds een besef van je lichaam en je van ademhaling. Ga door in deze staat van mindfulness totdat je klaar bent om op te staan.