Mindful eten

mindful etenHeb je ooit gegeten waarbij je alles op had zonder dat je je bewust was dat je gegeten hebt? Je herinnert je hoe je genoot van de eerste hap, maar opeens heb je een leeg bord. Je herinnert je geen enkele andere hap. Misschien sprak gedurende de hele maaltijd, las je de krant of maakte je je zorgen over je banksaldo. Tijd voor mindful eten.
Deze mindfulness oefening traint je in mindful eten. Het is gebaseerd op oefeningen uit de boeken 'Iedere stap is vrede' van Thich Nhat Hahn en 'Mediteren voor Dummies' van Stephan Bodian.

Instructie bij de mindful eten

  • Kies een tijd en plaats die het mindful eten bevorderen. Eet in stilte, in een omgeving zonder afleidingen. Eten voor de televisie valt daar bijvoorbeeld niet onder. Als je praat tijdens het eten, merk dan het effect op dat het praten op je heeft.
  • Bekijk je eten voor je begint. Neem waar hoe het er uit ziet en ruikt. Ga in je gedachten na waar het eten van gemaakt is en waar het vandaan komt. Merk voordat je begint je drang tot eten op, bijvoorbeeld je gevoel van honger en of je meer speeksel in je mond krijgt.
  • Wees je bewust hoe je met je hand het eten naar je lippen brengt. Merk op hoe snel of langzaam je dat doet en experimenteer hiermee.
  • Merk op hoe het eten in je mond voelt en hoe het proeft. Merk voordat je de hap doorslikt op wat er gebeurt in je mond. Neem de sensatie van kauwen waar, het speekselen en de drang op je eten door te slikken.
  • Merk de sensaties op als je je eten doorslikt. Hoe voelt je maag nu er één hap extra in zit?
  • Herhaal het mindful eten voor elke hap tot je maaltijd op is. Probeer op te merken of je genoeg hebt gehad gebaseerd op lichamelijke sensaties zoals het gevoel van een volle buik en dat je niet hongergevoel weg is. Dit is een belangrijker signaal dan dat je bord leeg is.

meer geleide mindfulness meditatie oefeningen