11 Tips voor een Mindful Leven

tips voor een mindful levenHoe integreer je mindfulness in je dagelijks leven? Dat is het onderwerp van 8 ways to develop mindfulness. Hierin staan mindfulness tips om je in de hectiek van de dag terug te brengen naar het nu. Hieronder van een selectie van de mindfulness tips een vrije interpretatie in het Nederlands.De mindfulness tips op een rij

 1. Haal eens bewust adem. Als je zou moeten nadenken over elke ademhaling die je doet om deze gaande te houden, dan hadden we geen fileprobleem in Nederland. Nu je dit leest sta je waarschijnlijk voor het eerst sinds een tijdje weer stil bij je ademhaling. Af en toe stilstaan bij je ademhaling geeft je de kans om met je adem ook spanning los te laten en te genieten van het gevoel van de stromende lucht.
 2. Geef anderen je glimlach. Door te glimlachen met zachte ogen ervaar je innerlijke rust. Geef je een ander je glimlach, dan gaat de onderlinge energie al snel stromen.
 3. Creeer flow door de juiste bezigheden te selecteren bij je gedachten en gevoelens. Wees je bewust van je gedachten en gevoelens in het hier en nu. Wees je daar niet alleen bewust van, pas daar ook je bezigheden op aan. Je zult merken dat je sneller in flow komt en meer geniet van je bezigheden door ze af te stemmen op je gedachten en gevoelens.
 4. Geef aandacht aan je lichamelijke sensaties. Wees je bewust van je lichaamshouding en hoe je houding je beinvloed. Door niet gebalanceerd te zitten, staan en bewegen compenseert je lichaam dit door spanning op te bouwen. Hierdoor zul je geneigd zijn om nog meer weg te lopen van je lichamelijke gewaarwording. Maak hier een opgaande spiraal van door bewust aandacht te geven aan je lichamelijke sensaties.
 5. Eet met aandacht en wees dankbaar. Eten is meer dan in leven blijven. Voor jou eten is een plant of dier gegroeid en meerdere mensen hebben gewerkt om het in jou mond te krijgen. Dankbaar zijn voor je eten zal je helpen genieten van elke hap die je neemt. Hier gaat het boek mindful eten van Jan Chozen Bays over.
 6. Ga bewust van de ene ruimte naar een andere. Als je een gebouw in of uit gaat, je auto in of uitstapt, wees je dan bewust dat er iets eindigt en dat er (een) ruimte is voor iets nieuws.
 7. Ontdek nieuwe dingen op bekende routes. Probeer iedere keer dat je een wandeling maakt, fietst of met de auto langs een bekende route raast iets nieuws te ontdekken. Deze tip geldt voor natuurlijk voor alle routine in het leven. Door open te staan voor het ongewone doorbreek je je patronen en wordt het alledaagse een bijzondere ervaring.
 8. Stop met multitasken. Multitasken is tegenwoordig een begrip. Het klinkt efficiƫnt, maar het voorkomt dat je geniet van de afzonderlijke activiteiten en voorkomt dat je in flow komt. Het veroorzaakt een vol hoofd, onrust en stress. Stop dus met eten voor je computer, met lezen op het WC. Zorg voor meer aandacht voor wat je doet (Mindfulness tip van Dave - hierennu.be).
 9. Snoep een maand lang niet. Je geest volgt voortdurend vast ingesleten denkpatronen. Een prima oefening om te kijken hoe je geest loopjes met je neemt is een maand lang niet te snoepen. Wordt je bewust van patronen die je voornemen doorkruisen "nu heb ik toch wel iets verdiend" of "in het weekend mag ik toch wel snoepen. Kijk hier met mildheid naar en laat deze gedachten weer los (Mindfulness tip van Dave - hierennu.be).
 10. Adem in en uit voor je spreekt. Breng in contact met anderen eerst je aandacht naar je lichaam, door eerst rustig in en uit te ademen voordat je spreekt. Voel hoe je lichaam reageert in een gesprek, luister naar de gedachten die spontaan opkomen. Geef jezelf hiermee de keuze over wat je echt wilt zeggen en hoe je je boodschap wilt overbrengen (Mindfulness tip van Dave - hierennu.be).
 11. Luister 's ochtends een mindfulness meditatie. Zet een mindfulness meditatie mp3 op je computer. Luister 's ochtends voordat je je mailbox opent eerst rustig naar je zittende meditatie mp3.