Wat wil ik?

Wat wil ik? Wat leeft in mij? De meeste mensen kunnen deze vraag niet beantwoorden, omdat ze dit niet hebben geleerd. Geweldloze Communicatie laat je zien hoe je in contact komt met wat in je leeft en hoe je anderen kunt laten weten wat er in je leeft. Alleen jij kent je eigen dromen, de betekenis van jouw leven. Paulo Coelho beschreef de zoektocht naar deze dromen, de betekenis van je eigen leven op prachtige wijze in De Alchemist

"Alle wegen leiden nergens toe, daarom is het belangrijk een levenspad te kiezen dat een hart heeft."
Ontdekken wat je wilt

Quote: Carlos Castaneda
Foto: Alba Soler

Levenspad met een hart

Geweldloze Communicatie draait de vraag eigenlijk om: Welke behoeften leven in mij? Deze vraag is makkelijk en moeilijk tegelijk.

  • Makkelijk, want je hoeft slechts je bewustzijn te richten op wat in je leeft en wat je leven mooier maakt, wanneer je communiceert en deelt met anderen. 
  • Moeilijk, omdat je geprogrammeerd bent op een andere manier van denken en communiceren. Je hebt waarschijnlijk niet geleerd om na te gaan wat er in je leeft. Je hebt geleerd om te bedenken wat anderen van je vinden, met name autoriteiten. De reden hiervoor is dat als zij je als slecht, fout, incompetent, stom, lui,egoistisch beoordelen, je daarvoor gestraft wordt en als je braaf wordt gevonden beloond wordt. Je leert van jongs af aan al denken in straf of beloning, i.p.v.na te gaan wat in je leeft en wat het leven mooier maakt.

Oefening 'Wat wil ik?'

  1. Bedenk wat je hier brengt? Schrijf voor jezelf op waarom je op deze pagina bent en probeer te verwoorden wat je wilt. Kijk eventueel in de lijst met behoeften.
  2. Bedenk één ding dat jij in de afgelopen week gedaan hebt om het leven van iemand anders mooier te maken? Schrijf dit op.
  3. Hoe voel je je als je bedenkt dat jouw handeling het leven van iemand mooier heeft gemaakt? Kijk eventueel in de lijst van emoties en gevoelens.
  4. Kan je iets bedenken dat nog meer vervulling schenkt dan dit?

Twijfellied

Over Geweldloze Communicatie

Bovenstaande communicatie oefening is gebaseerd op mijn interpretatie van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Meer over Geweldloze Communicatie op Center for Nonviolent Communication:

(c) 2005 by Center for Nonviolent Communication
Website: www.cnvc.org
Email: cnvc@cnvc.org
Phone: +1.505-244-4041