Waarnemen zonder oordeel

Mindfulness oefeningen trainen je in verschillende aspecten van mindfulness. De mindfulness oefening 'de rozijnoefening' leert je observeren zonder interpreteren en oordelen. Je maakt van je waarneming namelijk een oordeel door te interpreteren of te analyseren. Het is de kunst om je waarneming te scheiden van de interpretaties en gevoelens die deze oproept. Meer achtergrond over hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen lees je in Boeddha's brein."Waarnemen zonder oordeel is de hoogste vorm van menselijke intelligentie." - Krishnamurti

Gedachten waarnemen

Je oordeel houdt je af van aanwezig zijn in het nu. Door je gedachten waar te nemen, zul je steeds weer merken hoeveel er wordt afgekletst in je hoofd. Je zult merken dat je oordeel je reactie bepaalt op de allerdaagse gebeurtenissen. Vaak zijn dit automatische en ingesleten patronen in je geest. Hierdoor loop je 'mindfool' rond in plaats van 'mindfull' en verlies je je vrijheid om te kiezen.

Door waarnemen zonder oordeel ervaar je intenser je zintuigen: je merkt meer kleur op, meer geur en smaak, je voelt meer aanraking en hoort geluid. De bekendste mindfulness oefening om waarnemen zonder oordeel te trainen is de rozijnoefening. Deze mindfulness oefening bestaat uit het met aandacht voelen, ruiken, proeven, eten van een rozijn.

Instructie bij de rozijnoefening

Neem zo'n 10 minuten voor de rozijnoefening. Breng je gedachten tijdens de oefening telkens weer naar de rozijn als je gedachten afdwalen.

  • Leg een rozijn op je hand en breng je aandacht naar je ademhaling.
  • Kijk naar de rozijn. Kijk er echt naar, zoals je de rozijn nog nooit bekeken hebt. Kijk naar naar de structuur, naar de groeven. Zie je de verschillende kleurteinten, de schaduw, de patronen?
  • Rol de rozijn langzaam tussen je vingers. Voel structuur van de rozijn.
  • Hou de rozijn bij je oor. Knijp er een beetje in. Maakt het een geluid?
  • Breng de rozijn naar je lippen en voel met je lippen.
  • Plaats deze op je tong en proef en voel de rozijn zonder te kauwen of druk uit te oefenen. Bewerk de rozijn langzaam met je mond, met je volle aandacht bij de sensatie.
  • Als je uiteindelijk de rozijn doorslikt, let dan op de volheid van zijn smaak.
  • Stel je nu voor dat je lichaam precies een rozijn zwaarder is geworden.

Nog twee mindfulness oefeningen

Pure feitelijke waarneming, zonder oordeel, is niet makkelijk. Test jezelf maar eens met de volgende filmpjes. Kijk ook eens naar deze Geweldloze communicatie oefening over waarnemen en interpreteren.

meer geleide mindfulness meditatie oefeningen

Waarnemen zonder oordeel (1)


Waarnemen zonder oordeel (2)


Waarnemen zonder oordeel (3)