14 Ontspanningsoefeningen (mp3)

Ontspanningsoefeningen geven meer rust in je hoofd en lichaam en helpen je om stress los te laten. Download gratis als mp3 of doe online ontspanningsoefeningen uit de Progressieve Relaxatie van Jacobson, Yoga Nidra oefeningen, Autogene Training van Schultz en Ademhalingsoefeningen van Van Dixhoorn. Hiermee leer je je eigen spanning regelen via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Op naar een leven van eenvoudig ontspannen.

"Onderschat de waarde van niets doen niet, gewoon meegaan met de dingen, te luisteren naar alle dingen die je niet kunt horen en je niet druk maken."
Ontspanningsoefeningen: laat de spanning in het water weglopen.

Quote: Winnie de Poeh
Foto: Alba Soler 

Wat zijn ontspanningsoefeningen?

De introductie brengt je aandacht naar je lichaam: contact met de grond, zwaarte, warmte, adem en beweging.

» Introductie tot Ontspanningsoefeningen. Mp3 van 11 Minuten ~ Ton Mensink (downloaden)
» Ontspannings- en Zelfhypnose Luisterboek. Duidelijke Oefeningen Prettige Stem ~ Rene Diekstra (bol.com)

Progressieve Relaxatie van Jacobson

Progressieve Relaxatie of Spierontspanning maakt je steeds gevoeliger voor subtiele spierspanningen. Deze spanning laat je los door 'niets te doen': inspannen voor ontspannen is onzin. Progressieve Relaxatie is puur gericht op spierspanning en werkt zonder suggestie voor ontspanning, zwaarte, etc. Dit om te voorkomen dat je je ontspannen voelt terwijl er nog wel spanning in je spieren zit.

» Progressieve Spierontspanningsoefeningen. 4 Mp3's en Instructiefilmpje ~ Ton Mensink e.a.

Yoga Nidra Ontspanningsoefeningen

In Yoga Nidra ontspanningsoefeningen spring je met je aandacht door verschillende delen van je lichaam. Dit gaat vrij snel en geeft zonder dat je er bewust aan werkt een zeer diepe ontspanning. Bijkomend voordeel: je er ruimt er onbewuste karmische patronen mee op!

» Yoga Nidra Ontspanningsoefeningen. Diepe Ontspanning Door Aandacht in je Lichaam. (downloaden)
» Handboek Meditatief Ontspannen. Mentaal Sterk en Ontspannen door Acceptatie. ~ Jon Kabat-Zinn (bol.com)

Ontspanningsoefeningen volgens de Autogene Training van Schultz

Autogene training is een vorm van zelfhypnose. In deze toestand ben je gevoelig voor suggesties die je doet om je lichaam te ontspannen en te helen. De instructies laten je concentreren op gevoelens van zwaarte, warmte en rust in je lichaam.

» Autogene Training van Schultz. 5 Mp3's en een Video ~ Ton Mensink e.a. (downloaden)

Ontspanningsoefeningen volgens de Methode Van Dixhoorn

Als je veel spanning hebt is concentreren en stilzitten moeilijk en is bijvoorbeeld autogene training erg moeilijk. Bij de methode Van Dixhoorn ontspan je door 'normale' dagelijkse bewegingen en ademhaling. Door deze beweging onder begeleide instructie met aandacht te doen komt je concentratie vanzelf.

» Ontspanningsinstructie. Diepgaand Boek + CD Veel Instructies voor Professionals ~ Van Dixhoorn (bol.com)

Ontspanningsoefening Video

Ontspanningsoefeningen doen levert meer op dan erover lezen. Ga rechtopzitten, sluit je ogen en je kunt deze ontspanningsoefening direct meedoen! Onder de video kun je ontspanningsoefeningen downloaden.

Ontspanningsoefening: Ton Mensink

Download ontspanningsoefeningen

Onderstaande ontspanningsoefening zijn door de volgende trainers ingesproken en gedeeld voor persoonlijk gebruik. Kijk op hun website voor trainingen, coaching en therapie:

Je kunt op het icoontje klikken of op de titel van de ontspanningsoefeningen om ze te downloaden.

  • Ontspanningsoefeningen met een download icoontje ervoor kun je direct downloaden. Sommige browsers en besturingssystemen openen de ontspanningsoefening in een nieuw venster of spelen de mp3 direct af.
  • Oefeningen met een link icoontje ervoor brengen je op een andere pagina waar je de oefeningen gratis kunt downloaden.