300 Mindfulness Oefeningen (mp3)

Mindfulness oefeningen brengen meer plezier in je leven en helpen verwachtingen en (zelf)kritiek loslaten. Ze zijn op vrijwel ieder moment te doen. Door mindfulness oefeningen train je jezelf in 7 Mindfulness principes die je leven veranderen: Niet oordelen, Geduld hebben, Telkens weer opnieuw beginnen, Vertrouwen, Niet streven, Acceptatie en Loslaten. Je leert anders naar je leven kijken en reageert op gebeurtenissen zoals jij dat wilt. Problemen verdwijnen niet, maar ze worden minder belangrijk. Ze maken plaats voor genieten, vreugde en plezier. Lekker aan de slag met deze oefeningen uit het 8-weken Mindfulness programma.

"Mindfulness is aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen."
Mindfulness oefeningen maken je geest stil, zodat de reflecties van de wereld niet vervormd worden.

Quote: Jon Kabat-Zinn
Foto: Carlos

Wat zijn mindfulness oefeningen?

Mindfulness oefeningen trainen je geest in het hebben van een open milde aandacht voor alles wat zich voordoet in het hier-en-nu. Je traint een aantal vaardigheden die je helpen om ervaringen te zien voor wat ze werkelijk zijn. Hieronder vind je uitleg en links naar diverse mindfulness oefeningen, ingedeeld naar de vaardigheid die je er het meest mee traint. Daaronder kun je mindfulness oefeningen downloaden als mp3.

1. Mindfulness Oefeningen voor 'Niet Oordelen of Mildheid'

De mens heeft de gewoonte om ervaringen voortdurend te beoordelen. Deze ingesleten neiging tot evalueren, vergelijken en beoordelen is de bron voor ons lijden. Onderstaande mindfulness oefeningen oefenen je om te stoppen 'een verhaal te maken' bij alles wat je overkomt. Je leert commentaar en oordelen achterwege te laten en zo meer te reageren op wat er in het Nu gebeurt.

» Ademen met Aandacht. Leer Waarnemen Zonder Gedachten te Vormen
» Waarnemen zonder oordeel. Scheid Waarneming van Interpretaties en Gevoelens
» Waarnemen en Interpreteren. Wordt je Bewust of je een Oordeel of Interpretatie Uit
» Interpretatie of Observatie?. Leer Neutrale Observaties Communiceren

2. Mindfulness Oefeningen voor 'Geduld hebben'

Je hersenen zitten zo in elkaar dat je vrijwel alles wat er buiten om je heen gebeurt snel kunt oplossen. Dit gebruik je echter ook om innerlijke problemen proberen op te lossen, maar daar werkt het juist tegen je. De gedachten en gevoelens die in je opkomen bestaan alleen maar in je hoofd - ze bestaan niet echt, als jij er niet zou zijn, zouden zij ook ophouden te zijn - en kun je daarom niet oplossen. Geduld hebben betekent gedachten en gevoelens laten zijn zoals ze zijn en beseffen dat het geen feiten zijn. Heb geduld, leef in de wetenschap dat alles voorbij gaat. Niets blijft zoals het is, alles verandert voortdurend ook je gedachten en gevoelens, zonder dat je ze probeert op te lossen.

» Mindfulness Bodyscan. Aarden in je Lichaam
» Zitten met je Problemen. Oefen om te ZIJN met je Problemen
» Bewustzijn en Onbewuste. Train je Onbewuste. Gooi je Hoed over het Hek

3. Mindfulness Oefeningen voor 'Telkens Weer Opnieuw Beginnen'

Iedereen heeft overtuigingen over wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Bereidheid om je overtuigingen aan de kant te zetten en ieder moment volledig opnieuw te beginnen is een belangrijk aspect van Mindfulness. Wanneer je dagen of weken lang niet geoefend hebt kun je gaan denken dat je net zo goed helemaal kunt stoppen. Onthoud dan dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Zeker wanneer je de moed dreigt te verliezen, wanneer je gevoelens van hopeloosheid of onverschilligheid krijgt en je er tegenop hikt op te starten, denk hier dan aan!

» Yoga Nidra Bodyscan. 40 Minuten Roterende Aandacht in je Lichaam.
» Korte meditatie. Opnieuw Beginnen met 1 Minuut per Dag (bekijken)

4. Mindfulness Oefeningen voor 'Vertrouwen'

Vertrouwen halen we vaak uit wat anderen zeggen, vinden of doen, vooral in moeilijke momenten. Je kunt echter beter je aandacht naar binnen richten en bij jezelf blijven. Je zult merken dat alle moeilijke momenten weer voorbij gaan. Vertrouwen in jezelf en je eigen pad groeit geleidelijk wanneer je je aandacht richt op wat is en naar jezelf blijft luisteren zonder een verhaal te vormen over wat er in je opkomt. Blijft oefenen, zeker als het saai is of je rusteloos wordt weet je dat je goed bezig bent. Doorgaan verandert je omgang met het leven langzaam waardoor meer vertrouwen ontstaat in je eigen manier van zijn en waarnemen.

» Gelukkig zijn is blij zijn met
» Benoem stressvolle situaties
» Glimlach met de Zachte Ogen. Leer Innerlijke Rust Ervaren Door Glimlachen (lezen) 
» Ontstressen door dankbaarheid

5. Mindfulness Oefeningen voor 'Niet Streven of Erbij Blijven'

Niet Streven of Erbij Blijven staat haaks op wat je leert in onze maatschappij over wat goed voor je is. Toch is meditatie of de kunst van het niets doen erg populair, alleen zie je dit waarschijnlijk als gescheiden van je persoonlijke ambitie in het dagelijks leven. De neiging om jezelf te willen veranderen en verbeteren is zinloos, deze gedachte geeft alleen maar spanning. Je bent al perfect zoals je bent. Als je gewoon in het hier en nu reageert op wat is, gaat alles alleen maar beter dan als je streeft naar iets, waardoor je alleen maar gefrustreerd zult raken.

» Drie Minuten Ademruimte. EHBO Ademhalingsoefening bij Gedachten Loslaten
» Mindfulness Bodyscan
» In balans met de berghouding

6. Mindfulness Oefeningen voor 'Acceptatie'

Acceptatie gaat om je bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn. Zowel aangename als onaangename dingen gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet. Accepteren is neutraal observeren en waarnemen, iets anders dan passief over je heen laten komen. Bijvoorbeeld pijn en verdriet kun je leren waarnemen zonder wegdrukken, commentaar geven of oordelen. Dat wil niet zeggen dat je niet iets kunt doen door bijvoorbeeld een verkrampte spier te strekken. Je intentie is echter anders, je verzet je er niet tegen. Je zult dan ontdekken dat een deel van je probleem bestaat uit je neiging om je pijn, gedachten of gevoelens te willen vermijden.

» Zitten met je problemen
» Advaita Meditatie
» Gedachten en gevoelens benoemen

7. Mindfulness Oefeningen voor 'Loslaten'

Je 'mind' heeft de neiging vast te houden aan prettige ervaringen en te malen over problemen. Prettige of bijzondere ervaringen zul je meestal snel opnieuw willen hebben of vasthouden. De werkelijkheid verandert echter continu en herhaalt zich nooit, geen moment is hetzelfde, iedere ervaring is uniek! Vasthouden geeft alleen maar stress en is een belangrijke bron van lijden. Loslaten is een subtiele kunst van het betrappen van je eigen 'mind' op vasthouden, aandacht geven en je aandacht terugbrengen in het Nu.

» Gedachten loslaten
» Benoem stressvolle situaties
» Mindfulness meditatie mindful lopen
» Quantum Light Breath
» Online yoga oefeningen
» De automatische piloot stoppen

Korte Mindfulness Oefening

Tijdens de korte mindfulness oefening 'Aandacht voor de Ademhaling' train je om je aandacht telkens terug te brengen naar je adem: je ankerpunt in het hier-en-nu. Als je de mindfulness video start door erop te klikken, dan wordt er een cookie geplaatst door Google.

Mindfulness Oefening: van Nellie Stiny - Coops, mindfulness training Chang Mai.

Download Mindfulness Oefeningen

Onderstaande mindfulness oefeningen zijn door de volgende mindfulness trainers ingesproken en gedeeld voor persoonlijk gebruik. Kijk op hun website voor de eerstkomende mindfulness training:

Je kunt op het icoontje klikken of op de titel van de mindfulness oefening om te downloaden.

  • Mindfulness oefeningen met een download icoontje ervoor kun je direct downloaden. Sommige browsers en besturingssystemen openen de mindfulness oefening in een nieuw venster of spelen de mp3 direct af.
  • Oefeningen met een link icoontje ervoor brengen je op een andere pagina waar je de oefeningen gratis kunt downloaden.